g Medir - Company
Your Cart is currently empty.
Banner
A bit of History
L'any 1915, aproximadament, un escocès que trevallava en una fàbrica de suro de Palamós va observar la gran quantitat de canyes Arundo que creixien als voltants i que s'utilitzaven per a la construcció de cistells,... Aquest escocès, anomenat Smith, és probable que hagués tocat algun instrument i, per tant, coneixia de què estaven fetes les llengüetes.

En primer lloc Smith va parlar amb un cisteller que utilitzava la canya per la seva feina i li va demanar si podia aconseguir-li algunes canyes molt dures com a mostra per enviar a Escòcia on serien provades. El cisteller en va recollir alguns paquets i Smith li va donar una direcció on enviar-los. Després d'uns quants intercanvis provant diferents tipus de canya, el cisteller va rebre la seva primera carta des d'Escòcia, escrita en anglès. En aquest moment el senyor Smith no es trobava a Palamós i, per tant, el cisteller no sabia com traduïr la carta.

Una nit, passejant per la badia de Palamós, el cisteller es va trobar amb un amic seu, en Julio Perxés, el qual entenia l'anglès i, assabentant-se de l'existència de la carta, es va oferir a traduïr-la.
Aquesta era una demanda per a una petita quantitat de canya i el propi Perxés es va oferir a contestar la carta i enviar algunes mostres de bona qualitat. El cisteller en va estar molt satisfet i ho deixà tot a les seves mans.

Julio Perxés va comprovar les possibilitats del negoci amb els subministraments de canya i va començar a fer conjectures per un pla de recolecció de bona canya. Durant l'any següent Perxés va enviar petits paquests a fabricants de Glasgow i es procurava la devolució de les canyes inútils, toves, a fi d'obtenir coneixements i experiència en la selecció de canya de la millor qualitat.

Quan en Julio Perxés va decidir posar realment en marxa el negoci va rebre la col.laboració del seu cunyat, anomenat Francisco Medir i, tot i que no se sap ben bé perquè, la fàbrica va rebre el nom de Francisco Medir.

Aquest va ser el principi de la indústria de la canya a Palamós i amb el temps aquests dos cunyats, treballant junts van aconseguir la experiència d'una alta qualitat en la selecció de les canyes. Ells van investigar els sóls adequats on la planta aconsegueix més vigor i van aconseguir una sèrie de plantacions pròpies als voltants de Palamós. A mesura que la indústria creixia més plantacions eren posades en marxa i la recolecció de la canya procedent d'altres punts de Catalunya es va anar fent necessària. A partir dels anys 40 va ser el fill d'en Francisco qui va assumir la continuïtat del negoci, en Lluís Medir que impulsa i fa crèixer el negoci. Actualment els seus tres fills són els propietaris de la fàbrica però qui realment en porta la direcció és en Carles.
Disseny: Marc Garrido i PuigProgramació i desenvolupament: Girotecnics Tecno. Info. SL.